De missie van Loop.a life is werken aan een groene en schone planeet, ook voor toekomstige generaties. Naast het verminderen van de CO2 uitstoot, voldoende en schoon water is biodiversiteit een heel belangrijk thema voor ons. Biodiversiteit is de verscheidenheid aan levensvormen op aarde. Zonder bloemen geen bijen, zonder plankton geen vis, zonder bloemrijke, vochtige grasvelden geen grutto in Nederland. De grutto is voor 80% afhankelijk van Nederland als broedbiotoop. Gevolg: onze nationale weidevogel sterft uit!

Een gevaar voor biodiversiteit

Circulair betekent voor ons naast recyclen van lokale reststromen, ook het maken van duurzame keuzes als het gaat om productie en materiaalgebruik. We gebruiken alleen lokale reststromen en mengen alleen bij met duurzame grondstoffen. Bovendien produceren we zonder gebruik te maken van water en chemicaliën.

Katoen & Monoteelt

We moeten zorgvuldig omgaan met grondstoffen op onze aarde. Keuzes over welke materialen we wel of niet gebruiken zijn cruciaal zijn voor massaproductie sectoren als de fashionindustrie. Monoteelt van de katoenproductie zorgen voor vermindering van de biodiversiteit en voor grote droogte in de wereld. Katoen is een dorstig gewas. Voor de productie van katoen zijn enorme hoeveelheden water nodig. Naast het gebruik van pesticiden is dat een groot probleem. Als gevolg hiervan heeft 1,1 miljard van de mensen geen toegang tot schoon drinkwater.

Biodiversiteit en de grutto

Hetzelfde geldt voor de voedselproductie, kilometers graslanden voor intensieve melkveehouderij, zonder aandacht voor diversiteit gaat ten koste van de biodiversiteit van onze planeet. Dat wil niemand, ook de boeren niet. Onze oer-Hollandse krachtige grutto is voor ons het levende voorbeeld van de noodzaak voor aandacht voor biodiversiteit. Deze en andere weidevogels bouwen hun nesten in vochtige, bloemrijke graslanden met volop insecten aan de oppervlakte. Echter moeten bloemen en kruiden steeds vaker wijken voor snelgroeiend, eiwitrijk gras voor de koe. Bovendien worden weilanden vaak gemaaid, voor de kuikens kunnen vliegen. 

Daarom vinden wij het initiatief van Agrarisch Natuurfonds Fryslân bijzonder. Waarbij zij in samenwerking met de boeren meer grasland – Gruttoland – beschikbaar stellen voor biodiversiteit. En zo onze nationale weidevogel weer een plek geven. 

Dit is de reden dat wij de Grutto trui hebben gemaakt, onze trui vertelt het verhaal.

WEAR IT SHARE IT

Cotton2cotton

Onze genderneutrale Grutto trui is gemaakt van circulaire cotton2cotton garen. Een 100% natuurlijk garen, op basis van 40% lokaal afgedankte oude kleding, gemengd met vezels van de eucalyptusboom. Duurzaam, want om te groeien heeft de eucalyptusboom veel minder water nodig dan de katoenplant. Bovendien is ook de nieuwe kleur grey blue geproduceerd zonder water, verf en chemicaliën. Omdat we niet alleen de grondstoffen, maar ook de kleuren van oude truien hergebruiken.

Stimuleer biodiversiteit

Help jij onze nationale weidevogel te redden en biodiversiteit te stimuleren? Als dank voor jouw steun, geven wij tot 4 april  10 korting op onze 100% circulaire Grutto collectie. Genderneutraal = samen delen, dus dubbel duurzaam. Voor elke verkochte Grutto trui  adopteren wij 1m² weidegrond. 

 

Grutto Cijfers & Zo

  • De grutto is voor 80% afhankelijk van Nederland als broedbiotoop. 
  • Een gruttokuiken eet dagelijks tussen de 2000 en 5000 insecten en loopt daarvoor elke dag zo’n 8 kilometer.
  • De komende tijd is het doel van Agrarisch Natuurfonds Fryslân de bouw van 6 hectare = 60.000 m2 gruttoland. Loop.a life bouwt hier graag aan mee! Help jij ook?
  • Door de verkoop van onze eerste serie Grutto truien werd de adoptie van maar liefst 260 m2 weidegrond mogelijk gemaakt. Daar zijn we trots op. En, daar willen we dit voorjaar natuurlijk overheen.
  • Op het boerenbedrijf van Murk Nijdam (Gruttoland) broeden de laatste jaren meer dan 80 paren van de grutto. Op ruim 40 hectare betekent dat maar liefst meer dan 2 broedende grutto paren per hectare! Een uniek cijfer.
  • Gruttoland bestaat uit 2 plasdrassen. Voor en na het broedseizoen is dit waterrijke Grutto Eldorado een toevluchtsoord voor minstens 100 soorten trekvogels.
  • 1 hectare grond heeft 1 juni als uitgestelde maaidatum. 
  • 27 hectare heeft een uitgestelde maaidatum van minimaal 15 juni.
[products columns=”2″ orderby=”title” order=”ASC” ids=”24159, 29514″]
Sluiten