Lokaal afgedankte kleding recyclen is de uitdaging!
Loop.a life en Bright.fiber Textiles zetten zich hiervoor in.

Al bijna 7 jaar werk ik in Nederland aan de lokale supply chain voor circulaire mode. Voordat ik startte met mijn bedrijf heb ik onderzocht hoe recycling van textiel en oude kleding plaatsvindt en recentelijk hebben we onderzocht wat daarvan is terug te vinden in de kleding die wij dragen. Mijn conclusie: er wordt veel gerecycled, maar dat gebeurt vaak niet duurzaam. En veel belangrijker, er is geen circulaire kleding en er is geen circulaire mode industrie. In deze blog leg ik uit wat de grote uitdaging is waar wij voor staan. Maar ook waarom anno nu – ondanks de circulaire hype – feitelijk nog steeds niets gebeurt.

Oude kleding gaat 4x de wereld rond

Op dit moment gaat post consumer textiel – vakjargon voor niet herdraagbare kleding – naar landen als India of Pakistan. Hele regio’s richten zich daar op het met de hand sorteren van afgedankte kleding. Vaak kinderarbeid en dan ook nog onder erbarmelijke omstandigheden. De gesorteerde kleding wordt vervolgens weer geëxporteerd naar onder andere Italië, waar veel textielrecycling plaatsvindt. De garens van deze gesorteerde reststromen worden voor het grootste deel vervolgens weer door China of Bangladesh geïmporteerd, waar er verhuisdekens en vloermops van worden gemaakt. Een deel van de garens is geschikt voor de kledingindustrie, maar dat is heel beperkt. Bovendien is van de in India en Pakistan met de hand gesorteerde kleding de samenstelling en afkomst van het materiaal onzeker. Het wordt daarom vaak met een schatting in garens verwerkt.

Er is geen fashion4fashion of circulaire mode – alles is industrie afval

Wij hebben recentelijk aanvullend onderzoek gedaan naar gerecyclede garens en kleding in Europa. En tot onze verbazing is slechts minder dan 1% van alle kleding nu gerecycled. Maar belangrijker is dat 75% van deze garens gemaakt zijn van industrie afval als basis, afval van spinners en breiers, nieuw materiaal, dat op kleur en compositie verkrijgbaar is. Feitelijk een kostenefficiency aandachtspunt voor de textielindustrie, maar daarmee lossen wij niet de afvalberg met kleding op.

Belangrijker, iedereen richt zich nu op deze industriële reststromen, waardoor de prijzen stijgen. De andere 25% is post consumer materiaal – feitelijk minder dan 0,25% – en data is grotendeels PET, plastic flessen die uit de voedingsindustrie komen. Simpelweg kunnen we zeggen dat circulaire mode -dus kleding gemaakt van oude kleding, ofwel fashion4fashion – verwaarloosbaar is. Sterker, niet bestaat. Daarom heb ik Loop.a life opgezet.

Summer Sweater mint + Summer Sweater olive

Loop.a life – fully closed loop knitwear merk van Hollandse bodem

Onze ambitie is een schone en groene planeet en daarom richten wij ons op de gigantische textielafval berg in Nederland. Wij zetten ons in om hiervan weer hoogwaardig grondstoffen, garens en eindproducten te maken. Maar ook om dit zo lokaal of zo dichtbij als mogelijk is te realiseren. Dat is veel duurzamer, want het scheelt in eerste instantie transport kilometers, bovendien is het veel transparanter.

In 2016 zijn we gestart met onze eigen 100% circulaire kledinglijn. Sindsdien leiden we lokaal materiaal door de keten binnen Nederland én in Europa, omdat sommige delen van de supply chain zoals spinnen, in Nederland niet meer voorkomt. Wij maken feitelijk van onze lokale grondstoffen onze eigen garens, vesten en truien.

Garen ontwikkeltraject

Inmiddels hebben wij vijf 100% circulaire garens, in 10 tot 15 verschillende kleuren ontwikkeld. Deze verwerken wij in onze eigen circulaire knitwear collectie. Loop.a life is een slow fashion brand, dat we inzetten als showcase en innovatie lab. We maken ook collecties voor andere merken. Onze missie?  Steeds meer materialen en kleuren uit de textiel afvalberg verwerken tot hoogwaardige eindproducten en een 100% circulaire mode industrie.

We willen consument én professional niet alleen laten zien wat er kan, maar vooral ook stimuleren met ons mee te doen. Onze collectie bestaat uit minimaal 40 tot 70 procent lokaal post consumer materiaal, aangevuld met industrie afval of virgin duurzame materialen. Omdat wij zowel materialen, als kleuren recyclen en onze garen ontwikkeltraject daarop hebben afgestemd, hoeven wij niet opnieuw te verven.

Wij zijn best trots want wij zijn op dit moment denk ik het eerste en enige merk ter wereld met een volledig circulaire collectie van lokale afgedankte kleding. En dan ook nog op een super duurzame manier geproduceerd!

Structuurverandering

Dat is geen eenvoudige opgave. Want textiel uit de kledingbak op straat bestaat uit heel veel verschillende materialen, kleuren en structuren. Bovendien zijn in sommige kledingstukken zelfs meerdere type stoffen verwerkt aan de binnen- en buitenkant. Dit betekent dat de hele supply chain – van takeback, kleding selectie tot en met de manier van recyclen en productontwikkeling – in alle stappen van de keten opnieuw moet worden aangepast of ingericht.

Tot zover deel één van mijn verhaal over waar fashion4fashion nog niet bestaat. Waarom dichterbij en fully closed loop meer impact realiseert, daar ga ik volgende keer op in.

Have a bright.day!

Ellen

Sluiten